O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Zbog čega mačka izbegava da koristi posip ???

Postoje tri glavna razloga zašto vaša mačka odbija da koristi pijesak, iako se već navikla na njegovu upotrebu.

  1. Mačka ima neki zdravstveni problem – to mogu biti bolesti urinarnog trakta, bakterijski cistitis, otkazivanje bubrega, bolesti jetre ili dijabetes.
  2. Promjene u domaćinstvu– okidač mogu biti renovacija prostora, selidba, novi ljubimci ili članovi porodice, prisustvo mačaka koje nisu kućne. Ovo naročito dolazi do izražaja ukoliko imate macu seniorku. Često ne mijenjanje vrste pijeska, takođe zna izazvati štrajk kod maca za korištenje istog.
  3. Problemi sa kutijom za pijesak – mačke važe kao veoma uredne životinje, zato će odbiti da koriste pijesak ukoliko on ne zadovoljava njihove “higijenske standarde”.

Koje su zapravo odlike urednog toaleta?

On mora biti čist, i ne smije biti ni previše dubok ni previše plitak. Većina mačaka preferira debljinu pijeska od oko 5 centimetara. Toalet ne smije biti nepristupačan, ili imati pijesak koji čini da se maca osjeća neudobno. Ona će tada najradije birati da vrši nuždu van njega.

Ukoliko ste skoro mijenjali posip, ili se on vašoj mački ne sviđa, to takođe može biti razlog za vršenje nužda na neprimjerenim mjestima. Razmislite da li je sve ovo ispoštovano, i sigurni smo da neće biti problema.

Ponekad vlasnici misle da treba mačku “naučiti pameti” ili dresirati je kako bi se vratila korišćenju pijeska. Iz iskustva znamo da se ovi pokušaji na završe baš uspješno. Evo šta definitivno treba da izbjegavate:

Nekada stvari prosto izmaknu vašoj kontroli, i tu se vaša nadležnost kao vlasnika završava. U tim slučajevima, kada očigledno postoji zdravstveni problem kod vašeg ljubimca, najbolje je da se posavjetujete sa vašim odabranim veterinarom.