O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Hrana za sove se ne kupuje u prodavnici za kućne ljubimce

Za razliku od pripitomljenih papiga ili papagaja koji jedu komercijalno pripremljenu hranu za ptice, sove zahtjevaju istu hranu kakvu bi pronašle u prirodi. Sove zahtjevaju ishranu od cijelog plijena i mogu da jedu tri do četiri miša dnevno. Ne možete im poslužiti isječenu piletinu ili šniclu koju ćete večerati i vi, jer im nedostaju hranljive materije koje sovama trebaju da prežive.

Prilikom sastavljanja prehrane za sove koje se drže u zatočeništvu, treba polaziti od načela maksimalne raznolikosti hrane i stupnja mobilnosti ptice. Dakle, prehrana sove koja se drži u stanu bez aktivnih letova i treninga razlikovat će se od prehrane sova koje žive u volijeri tijekom cijele godine, a još više od prehrane sova, s koje aktivno “rade” i koje imaju mogućnost slobodnog lova i leta.

Sova se ne smije hraniti mesom bez kostiju ili pilećim filetima. Sova često proždire tijelo žrtve u potpunosti s dlakom/perjem, kostima i svim organima. Neprobavljeni ostaci hrane – vuna, perje, kosti, ljuske, debeli hitin u želucu sabijaju se u gustu grudicu bez mirisa, nazvanu pelet, koju ptica redovito vraća, dok kutikula (tvrdi dio želučane sluznice koji se ljušti) djelomično je obnovljena. Prilikom hranjenja mesom ili pilećim fileom, poremećen je rad cijelog gastrointestinalnog trakta dnevnih ptica grabljivica i sova, što dovodi do čitave kaskade neugodnih i destruktivnih posljedica za tijelo i, kao rezultat toga, do smrti ptice.

Dodatna hrana za sovu: meso prepelice s perjem, sirovi škampi, mrkva, jabuke.

Sve vrste sova moraju organizirati dane “posta” – ne hranite ptice jednom tjedno. Važan aspekt koji mnogi čuvari zanemaruju je da u prirodi mnoge vrste sova pohranjuju hranu.

Hraniti sovu kod kuće trebalo bi biti što bliže onome što jede u svom prirodnom staništu. Sove, dok su male, treba davati sitno nasjeckano meso natopljeno fiziološkom otopinom. Jedu je sa zadovoljstvom, jer takva marinada oponaša majčinu slinu, pomaže crijevnoj pokretljivosti i radu želuca. Imajte na umu da ptice stalno trebaju svježu vodu.

DIJETA – Kao što je već rečeno, glavna prehrana su mali glodavci i ptice. Malo je vjerovatno da ćete sami uspjeti doći do potrebne količine, pa kontaktirajte trgovinu kućnim ljubimcima, tamo će vam pomoći. Prepelice su izvrsna opcija, ali neophodno je da ih sova počne jesti od vrlo ranog doba, na njih se trebate naviknuti.

Probavni organi ptica, kojim ćete nahraniti vašeg ljubimca, moraju se ukloniti, ona ih neće jesti.

Važno!

Pažljivo promatrajte kada ptica ispusti kuglicu. Kad je to učinila, uzmi je, pregledaj i baci. Inače, ptica je može ponovo pojesti.

To su neprobavljeni ostaci ptice, koji se sastoje od perja i kandži. Stvara se u želucu i odbacuje se nekoliko sati nakon hranjenja. Dok se kuglica ne resetira, sljedeće punjenje nije potrebno. Redovito pregledavajte pelete. Trebao bi biti bez krvavih mrlja, ne smije imati loš miris. Ako postoje znakovi krvi ili neugodan miris, obratite se svom veterinaru.