O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

7 SAVJETA O ZAMORCIMA

Zamorac kao kućni ljubimac je najpopularnija životinja za mlađe uzraste, prvenstveno zbog svoje dobroćudnosti i veličine. Oni su jedni od najumiljatijih i najpitomijih kućnih ljubimaca. Nemaju agresivan karakter i rijetko kad će vas gricnuti, ako im nešto nije po volji.

Međutim, oni su također plahe životinje pa ih isprva treba naučiti na ljudski dodir, ali kad vas prihvati, postat će prava maza.

Prije nego se odlučite nabaviti zamorčiće, razmislite da li Vama i Vašim očekivanjima zamorčić odgovara kao ljubimac i da li mu možete i želite pružiti sve potrebno za sretan život, te zadovoljiti sve njegove potrebe.

Donosimo nekoliko savjeta kako bi se Vaš ljubimac osjećao voljenim.

 

 1. Vodite brigu o čistoći kaveza

Kod odabira kaveza za vašeg zamorca, vodite računa da on ne smije biti manji od dimenzija 30×60 te je uz njega potrebno kupiti i posude za hranu i vodu.

Zamorcima je potreban veliki kavez. Zamorčići trebaju puno podnog prostora, a većina kaveza koji se prodaju kao kavezi za zamorce znaju biti premali, posebno za par. Izrada DIY kaveza vrlo je jednostavna, a budući da su zamorčići maleni, domaći kavez je izvrsna opcija.

Kavez zamorca opskrbite slamom jer će od nje napraviti svoje novo mjesto za spavanje. Ovi mališani su osjetljivi na propuh pa izbjegavajte takve pozicije.

Kavez zamorca također treba biti ispunjen piljevinom, a vi se trebate pobrinuti da je on čist i da ima dovoljno svježe hrane i vode. Piljevinu trebate mijenjati minimalno jedanput u sedmici, ovisno o čistoći i mirisu. Takođe, imajte na umu da podlogu ispod piljevine čine novine koje su pune olova, a ono je otrovno. Zato morate pažljivo birati koju ćete podlogu odabrati jer zamorci često znaju grickati stvari oko sebe. Zamorac kao kućni ljubimac nije zahtjevna životinja i ne zauuzima puno prostora pa je idealan za manje prostore.

 

 1. Prehrana zamoraca

Što se hrane tiče, kao i kod većine životinja, najbolje je koristiti hranu koja je namijenjena isključivo njima. U njihovu prehranu mora biti uključeno i sijeno zbog trošenja zuba i probave. Njihova omiljena prirodna hrana je trava pa u nju možete dodati i list maslačka. Najbolje je hraniti ga dva puta dnevno u određenim dozama, ali je važno i osigurati zamorcu dovoljno vode.

Od domaćih namirnica jedu voće i povrće, naročito ono koje je bogato vitaminom C.

 

 1. Zamorčići i djeca?

Kada se nabavljaju životinje mora biti jasno da odgovornost za životinju uvijek završi u rukama roditelja. Svaka životinja znači veliku odgovornost, svejedno koliko je životinjica mala. Nažalost velikom broju odraslih to nije jasno pa se često mala bića poklanjaju ili kupuju kao igračke ili ljubimci za djecu – hitno bi na to upozorili! Nemojte nikada kupiti zamorčića samo za igru za vašu djecu – oni nisu igračke! Zamorčići su radoznali, ali se teško daju odgojiti. Oni ne žele da ih se uzima na ruke i mazi. To su životinjice koje su plijen i u bijegu nalaze spas, a svog vlasnika doživljavaju u prvoj liniji kao izvor hrane.

Mala djeca do 3 godine bi zamorčiće smjela samo gledati. Kontakt sa životinjama ne smiju imati ako roditelji nisu u blizini. Vježbajte s djecom rukovanje životinjicama prvo sa plišanim figurama. Dijete u toj dobi ne doživljava životinju kao živo biće koje ima osjećaje. Stoga bi moglo zamorčića prečvrsto uhvatiti i pritom ozlijediti. Prirodno je i da se dijete u toj dobi želi igrati sa zamorcem, ali mu fali osjećaj fine motorike kako bi zamorčića moglo pravilno dirati, uzeti ili držati.

Sve do osme godine života se djecu ne bi smjelo ostavljati bez nadzora sa zamorčićima. Djeca u toj godini mogu pomoći pri hranjenju i čišćenju njihovih kaveza, ali se ne smiju s njima sami, bez nadzora, igrati.

Ovisno o razvoju i karakteru djeteta, ono bi se moglo od 8. – 10. godine relativno samo brinuti za zamorčiće – naravno, uz kontrolu roditelja koji će tu brigu nadgledati, voditi i korigirati.

Naučite djecu da treba voditi računa o potrebama i osjećajima tako malih bića. Nemojte ipak očekivati previše, jer briga za životinje djeci nije tako laka, a i odrasli se nekad ni sami ne snalaze. Nemojte očekivati niti da dijete samo po sebi na životinjice misli – djeca imaju jako puno stvari u glavici, doživljavaju jako puno i intezivno tokom cijelog dana, pa se desi da se na voljenog mezimca ponekad i zaboravi. Vikanje i prijetnje u tom slučaju ne mogu pomoći – ukoliko dijete zaboravi, moraju roditelji uskočiti i brinut se za životinjice!

 1. Zamorci su ponekad tihi

Zamorci ispuštaju prepoznatljiv zvuk kotača ili zviždanja, često u iščekivanju da dobiju omiljenu poslasticu ili kad im treba malo pažnje. Iako općenito nedovoljno glasno da bi živcirao susjede, zamorac u kotačima može biti iznenađujuće glasan. Ako tražite životinju čiji vokal nikada neće prekinuti večeru ili popodnevno spavanje, zamorac možda nije za vas.

 

 1. Zamorci trebaju vitamin C

Zamorci su jedna od rijetkih životinja (ljudi su druga) koja ne može proizvesti vlastiti vitamin C, pa ga moraju dobiti iz prehrane. Važno je odabrati kvalitetnu prehranu i osigurati raznoliku svježu hranu, ali većina vlasnika odlučuje i svojim životinjama davati dodatak vitamina C. Vitamin C tablete smatraju se boljim načinom dodataka nego dodavanjem vitamina C u vodu vašeg ljubimca. Ali svakako se prvenstveno posavjetovati sa veterinarom i koristiti striktno animalne proizvode.

 

 

 1. Suživot zamorca sa drugim jedinkama i životinjama

Mogu se držati sami ili u grupi, ali ukoliko ih želite držati u grupi ili paru, najbolje ih je odmah kupiti zajedno, jer u odrasloj dobi teže prihvataju istospolnu jedinku, a ukoliko kupite životinju suprotnog spola, vrlo brzo će se početi razmnožavati. To se može spriječiti kastracijom jedne ili obje životinje.

Takođe se mogu dobro slagati sa drugim životinjama, ali imajte na umu da neke pasmine nisu preporučljive za suživot, kao npr. terijeri, zbog svog izraženog nagona za lovom, često počnu zamorca ili sličnu manju životinju doživljavati kao plijen.

 

 1. Nekoliko dodatnih zanimljivosti o zamorcima:
 • Ženka može ponovno ostati gravidna nakon samo 6-48 h nakon zadnjeg okota?
 • Zamorci se rađaju odmah spremni za samostalni život? Rađaju se otvorenih očiju, sa izraslim zubima, punom dlakom.
 • Američki izraz “guinea pig” odražava na općenito sve pokusne životinje? Naziv “guinea pig” je nastao jer su upravo zamorci u početku korišteni kao pokusne životinje i u te svrhe su bili toliko popularni, da se danas pokusne životinje u žargonu i dalje nazivaju njihovim imenom.
 • Čak 5 mjeseci mogu pamtiti put kroz labirint do hrane.