O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

VJEVERICA KAO LJUBIMAC: 7 savjeta kako se brinuti o ovih živahnim i znatiželjnim malim bićima

Vjeverica je vrsta glodavaca iz obitelji Sciuridae . Ti karizmatični sisari obično mjere između 20 i 40 centimetara i teže između 250 i 340 grama. Oni naseljavaju šume pet kontinenata i glavna im je aktivnost tijekom dana potraga za plodovima, sjemenkama,  čak malim insektima. Vjeverica kao kućni ljubimac dosta je zastupljena, a ne zahtijeva mnogo brige. S obzirom na to da je vjeverica nevjerojatno razigrana i živahna, idealni je kućni ljubimac. Iako nije zahtjevna i nije joj potrebna posebna pažnja, neka je pravila ipak važno poštivati.

Donosimo vam savjete koji će vam pomoći ako mislite držati ovu živahnu životinjicu.

PROSTOR ZA VJEVERICE

Od standardne opreme, potrebna vam je posuda za hranu, pojilica, posuda u kojoj će obavljati nuždu (npr wc za hrčke).

S obzirom da se brzo nasite i postane im dosadno, razmještaj u kavezu mijenjate po potrebi, Smjestite vjevericu u veliki kavez veličine 100x60x60 cm,  u koji ćete staviti puno grana i lišća kako bi se mogla penjati i skrivati. Dodajte kamenje, police i sve drugo što mislite da bi vjevericama osiguralo zabavu.

Kavez bi trebao imati tri čvrste stranice, dok je prednja strana prekrivena mrežom ili rešetkama. Dno neka bude čvrsto i prekriveno pijeskom, piljevinom ili papirom koji će upiti vlagu i neugodne mirise.

Osim što su jako slatke, one su i poprilično nestašne male životinjice koje će pokušati pobjeći čim im se ukaže prilika. Zato pazite da razmak između rešetki na kavezu ne bude veći od 2,5 cm, jer ćete u suprotnome vjeverice nalaziti po cijeloj kući.

Nužno je da imaju dovoljno zraka, ali ne smiju biti u dodiru s propuhom ili previše izravnim svjetlom.

Pripremite im kutak za spavanje, u kavez stavite gnijezdo poput kartonske kutije s pamukom ili malom platnenom vrećicom, neka to bude njihov kutak za miran san.

Kavez redovito čistite, ali dok to radite neka se vaš ljubimac zabavlja s nečim drugim van kaveza. Ne vole da se diraju njihove stvari, smatrat će vas uljezom.

HRANJENJE VJEVERICA

Postoji velik izbor gotove hrane koja će biti nadomjestak njihovoj uobičajenoj prehrani,a možete im davati : sjemenke, orahe, sušeno voće.

Možete ih ponuditi i komadićem banana, kruške, jagode, jabuke, ananasa, trešnje, brusnice, višnje..sve što možete oguliti i dajte bez košpica.

Ostalo: žitarice, malo kuhanog mesa, komadiće tvdo kuhanog jaja, tunu iz konzerve, kupus( jedan listić dnevno), karfiol, salatu, paradajz, mrkvu, brokulu, peršun….

Kikiriki, sjemenke i zeleno povrće nudite im u malim količinama.

Važna je raznolikost, al u malim količinama, jer sve ovo su poslastice kao npr. čokolada i bomboni. Zbog velike količine šećera, ne pretjerujte. Dozvoljene su napolitanke, čak sladoled i voćni jogurt.

Kako bi održali zube vjeverice zdravima, možete joj dati suhu integralnu tjesteninu za glodanje

Vjeverice su inače sklone debljanju, ali ipak im dajte po tri obroka dnevno, ali u manjim količinama. Neka im uvijek bude dostupna svježa voda.

NE VOLE USAMLJENOST

Vjeverica kao kućni ljubimac ne podnosi samoću zbog čega se preporučuje da, u slučaju da nabavljate ovu životinjicu, nabavite barem dvije. Bolje se osjećaju u paru te neće biti toliko usamljene. Živeći u zajednici neće im biti dosadno, ali pazite kada miješate muške i ženske vjeverice ako ne želite podmlatke. Morate paziti da mužjake razdvojite kada dosegnu zrelost kako bi spriječili svađe.

Ako ako ipak imate jednu, pa dozvolite svojoj vjeverici da svaki dan malo prošeta kućom, uskoro će se naviknuti na vašu prisutnost. Mnogi vlasnici vjeverica kažu kako je njihovom ljubimcu najdraže sjediti na njihovom ramenu dok gledaju televiziju ili čitaju knjigu. Vjeverice koje od malena borave u društvu vlasnika postaju potpuno pitome, a mogu se čak naučiti da reagiraju na ime. Kako su često plijen drugih životinja, po prirodi su malo nervozne. Zato izbjegavajte nagle pokrete i glasne zvukove dok ih pokušavate pripitomiti.

MORAJU STALNO “BRUSITI”  ZUBE

Zbog činjenice da prednja 4 zuba vjevericama stalno rastu, imajte na umu da non stop  moraju nešto gristi. Na taj način “bruse” svoje  zube. Ako zubi previše narastu, neće moći pravilno jesti, neće moći unositi dovoljno i pravilno proteine jer ih zubi neće moći usitniti i samim tih sudbina takvih vjeverica može biti fatalna.

ODRŽAVANJE ČISTOĆE

Nemoguće je ne primijetiti veliki plus ovog glodavca u njegovoj čistoći i svakodnevnoj rutini, kojom se ne mogu pohvaliti. hrčci, miševi i zamorci.

Vjeverice su vrlo čiste i mogu se brinuti o sebi. No, vlasnik će morati svakodnevno nadgledati stanje kaveza.

Vjeverica je toliko štedljiva da u svojoj kući može sakriti do 8 kg hrane. Budući da nema sva hrana dug rok trajanja, vlasnik mora ukloniti ostatke hrane kako se ne bi pokvarili.

MORATE ZNATI

Postoje namirnice koje je nepoželjno davati vjevericama, jer dovode do problema u probavnom sustavu:

  • kikiriki izaziva uzrujavanje jetre;
  • bademe treba isključiti zbog cijanovodične kiseline koju sadrže;
  • mlijeko i masni svježi sir uzrokuju probavne smetnje;
  • agrumi ponekad uzrokuju proljev.

BOLESTI VJEVERICA

U nastavku ćemo vam pokazati popis najčešćih bolesti vjeverica. Ako mislite da vaša vjeverica boluje od bilo čega od ovoga, odmah je odnesite veterinaru:

Apsces ili nakupljanje gnoja: Najsigurnija je intervencija veterinara.

Rane: Iako obično ne krvare, važno je da svoju vjevericu stavite na liječenje antibioticima, ako je potrebno.

Paraziti: šuga ili buhe su česte.

Kožni čvorići: to može biti Cuterebra (larva) ili virusna infekcija.

Emfizem: Stalno zadihan i pojavljivanje krvi oko nosnica. Ozbiljno je, idite odmah kod veterinara.

Pneumonija: Zbog stresnih situacija s vlažnim okruženjem i lošim higijenskim uvjetima. Također su vrlo osjetljivi na ljudske viruse.

Katarakta: Moguća pojava u starim vjevericama.

Enteritis: Bakterijskog je porijekla, ova crijevna bolest vrlo je česta. Problem je složen ako je uključena salmonela.

Meningitis: Čim ga otkrijemo, neophodno je otići veterinaru. Razvit će epizode paralize.

Prijelomi: Iako obično padaju na noge, za slučaj da se desi prelom bitno je brzo djelovati

Malakluzija: To je prekomjerna porast zuba. Potrebna je mala intervencija.

Ako trebate savjet prilagođen za vas i vašeg ljubimca javite nam se za konsultacije.