O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

LINJANJE – ŠTO JE TO?

Linjanje je prirodni proces mijenjanja dlake u životinja. Dešava se dva puta godišnje i to u ranu jesen i proljeće. Ponajprije je potaknut promjenama koje se događaju u okolišu u kojem boravi životinja. Skraćuje li se svjetlosna duljina dana uz opadanje temperature zraka, životinjama će to biti jak okidač koji će započeti pripremati organizam na velike promjene, odnosno na linjanje.

Ono im pomaže da obnove svoje krzno, ostanu zdravi i izgledaju što je bolje moguće.

Linjanjem se životinje rješavaju dlake koja im je bila potrebna za proteklo godišnje doba i pripremaju se za dobivanje nove, potrebne za sljedeće godišnje doba. Linjanje se smatra mijenjanjem zdrave dlake novom dlakom ovisno o pripremi organizma za toplije ili hladnije razdoblje.

Kada se govori o intenzitetu linjanja vrlo je varijabilan i ovisi o brojnim okolnostima. Ako je riječ o zdravoj životinji koja boravi na otvorenom, a naglo je došlo do zahlađenja, vrlo je lahko uočiti početak linjanja. Gotovo preko noći, životinji koja nije gubila veliku količinu dlake, dlaka počinje opadati i na lagani dodir poput milovanja. Životinjama dlaka može opadati i u čupovima pa na pojedinim mjestima na tijelu vidljiva su područja s kraćom, gušćom dlakom visokog sjaja koja se teško čupa. Taj je fenomen češće vidljiv u pasa koji borave samo vani.

Međutim neki kućni ljubimci se linjaju više od drugih, obično zbog vrste pasmine, ali i zbog sezonskih promjena, hormonskih fluktuacija ili drugih vanjskih faktora.

Vlasnici kućnih ljubimaca trebaju znati da pojačano opadanje dlake tijekom cijele godine nije uobičajena i prirodna pojava.

Svako odbacivanje bolesne dlake smatra se bolešću ili fazom ozdravljenja, ali nikako se ne smije poistovjetiti s linjanjem.

Moguća je nagla pojava opadanja dlake u sezoni linjanja ili kontinuirano opadanje dlake kroz cijelu godinu, no tada je riječ o patološkom procesu.

Uzroci pretjeranog odbacivanja dlake su brojni, a mogu biti i posljedica bolesti.

Neke od njih uzrokovane su:

– alergijama

– parazitima (buhama, ušima, grinjama)

– bolestima jetre, bubrega, štitnjače, nadbubrežne žlijezde, hormonalne bolesti

– bakterijskim i gljivičnim infekcijama

– nuspojavama pojedinih lijekova

– traumama kože koje su nastale lizanjem

– tumorima

– imunološkim bolestima

– kontaktom s nagrizajućim ili iritirajućim sredstvima

– opeklinama od sunca

– crijevnim parazitima

– deficijencijom (manjkom) nutrijenata.

U tom slučaju nemojte se dvoumiti da svog ljubimca odvedete veterinaru.

Linjanje za sobom donosi i more opale dlake koja ostaje po cijelom području gdje ljubimac boravi ili se kreće.

Dajemo vam neke korisne savjete koji će vam pomoći da savladate dlake kućnih ljubimaca u vašem domu.

  • NJEGUJTE NJIHOVO KRZNO SVAKI DAN

Njega krzna je važna vlasnicima kućnih ljubimaca jer uistinu pomaže kontrolirati širenje dlaka kućnih ljubimaca po kući. Svakodnevnim četkanjem vašeg kućnog ljubimca pobrinut ćete se da ostane čist, bez blata i nečistoće na krznu. Također, njega krzna postaje dio dnevne rutine koja će vam pomoći da se oboje opustite i pomoći će vam ojačati vašu posebnu vezu.

  • JEDNOM SEDMIČNO UKLONITE OTPALE DLAKe

Uklanjanje otpalih dlaka razlikuje se od četkanja, jer ono uklanja mrtvu dlaku iz poddlake vašeg kućnog ljubimca kako bi se spriječilo otpadanje dlaka po namještaju. Koristeći poseban pribor za uklanjanje otpale dlake, bit ćete iznenađeni s količinom krzna koja izađe, a najbolje što možete učiniti jest baciti ga ravno u kantu za smeće, umjesto da završi po cijeloj kući.

  • KUPAJTE GA JEDNOM MJESEČNO

Preporučujemo da psa kupate jednom mjesečno, jer prekomjerno kupanje može dovesti do toga da krzno vašeg kućnog ljubimca ostane bez prirodnih ulja što uzrokuje suhoću kože.

A kada je u pitanju mačka, u slučajevima tvrdokorne nečistoće ili kada se vaš ljubimac zbog ozljede ne može sam očistiti, korisno ga je okupati.

Ne zaboravite koristiti samo proizvode koji su formulirani za kućne ljubimce jer upotreba proizvoda namijenjenih ljudima može oštetiti kožu i krzno vašeg ljubimca. Asortiman Beapharm šampona za kućne ljubimce je dizajniran kako bi bio nježan za kućne ljubimce, dok će se ujedno pobrinuti da ih temeljito očisti.

  • POSJETE VETERINARU

Pobrinite se da vašeg kućnog ljubimca odvedete veterinaru barem jednom godišnje, a idealno jednom svakih šest mjeseci za temeljitu provjeru. Vaš će veterinar obaviti temeljiti fizički pregled, uključujući zdravlje zuba vašeg ljubimca, zdravlje očiju i opće stanje. On će moći procijeniti stanje kože i krzna vašeg kućnog ljubimca, provjeriti ima li kožne alergije i ako je potrebno, preporučiti poboljšanje u prehrani ili lijekove.

  • PRAVILNA PREHRANA

Kućni ljubimci trebaju određene hranjive tvari u prehrani kako bi im koža i krzno izgledali blistavo i zdravo. Potražite hranu koja sadrži određene omega 6 i omega 3 masne kiseline kako bi krzno vašeg kućnog ljubimca bilo u izvrsnom stanju iznutra prema van.

Ne zaboravite koristiti samo proizvode koji su formulirani za kućne ljubimce jer upotreba proizvoda namijenjenih ljudima može oštetiti kožu i krzno vašeg ljubimca.

Proizvode možete pronaći na našem web shopu petvet.ba/shop