O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Eklampsija kod pasa

Eklampsija kod pasa nakon porođaja vrlo je česta u postporođajnom razdoblju. Ova mliječna groznica je izuzetno opasna za životinju i u nekim slučajevima može dovesti do smrtnog ishoda.

Stoga svaki domaćin treba znati uzroke bolesti, razumjeti stupanj prijetnje i naučiti pružati prvu pomoć.

Uzroci

Glavni uzroci ove bolesti leže u neuravnoteženoj prehrani, nedostatku proteinsko-mineralne ravnoteže u krmi, što dovodi do smanjenja sadržaja korisnih elemenata u krvi.

Slično se stanje može vidjeti i kod psa nakon poroda zbog povećane osjetljivosti organizma na proizvode razmjene koji se dodjeljuju posteljicom i fetusom. Mnogi veterinari vjeruju da su najvjerojatniji faktori u razvoju bolesti helmintijaza i razne infektivne lezije, kao i poremećaji u paratiroidnoj žlijezdi.

Posebno često, eklampsija se javlja kod malih pasa, budući da imaju ubrzan rad srca i protok metaboličkih procesa. To dovodi do činjenice da se mlijeko za štence proizvodi u velikim količinama, tako da tijelo nema vremena nadoknaditi gubitak kalcija.

Nedostatak kalcija tokom trudnoće može dovesti do omekšavanja kostiju i brojnih drugih patologija štenaca. S jednokratnim porazom pasa s eklampsijompovećava se vjerojatnost ponovnog pojavljivanja bolesti.

Simptomi

Bolest se u pravilu javlja tokom prve dvije sedmice nakon rođenja ili tokom samog porođaja.

Simptomi mliječne groznice ovise o fazi u kojoj je životinja prisutna, najčešći simptopi su:

  • Povećana anksioznost, razdražljivost, ubrzano disanje.
  • Životinja se, bez posebnog razloga, može uzbuđivati ​​i pospavati, može se tresti i cviliti.
  • Povećana salivacija, rigidnost pokreta, koordinacija povreda, kloničko-tonički grčevi u mišićima, tahikardija, povećanje temperature.
  • Psi mogu biti napadnuti kada padne na mjesto i ne može ustati.
  • Leži na boku, vuče prema naprijed i otkriva usta.
  • Inhibicija disanja, pregrijavanja, edem mozga.

Kao što se može razumjeti iz znakova faze 3, bolest predstavlja kobnu opasnost za psa. Stoga, čim se pojave prvi simptomi bolesti, potrebno je što prije posavjetovati se s veterinarom.

Liječenje i prevencija bolesti

Najbolji tretman za eklampsiju kod psa je neposredan kontakt s veterinarima. To će omogućiti životinji da se brzo oporavi bez nuspojava. Inače, stanje bolesti se postupno pogoršava sve do fatalnog ishoda.

Prije dolaska veterinara možete dati životinju prvu pomoć. Kod eklampsije u pasa može se razviti strah od svjetlosti, tako da je bolje prenijeti životinje u tamnu sobu, pružajući im mumaksimalni odmor.

Postpartalna eklampsija kod pasa predstavlja opasnost za štence. Stoga, ako kuja ima simptome ove bolesti, potrebno je privremeno prenijeti štence na umjetno hranjenje.