O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Najveće greške koje prave novi vlasnici mačaka

Prije nego što kupite ili usvojite svoju prvu mačku, trebalo bi da naučite par stvari o tome kako je biti novi vlasnik te (gotovo) svima drage životinje. Postoje određene stvari koje su pogrešne prilikom postupanja sa mačkama, a koje rade čak i iskusni vlasnici mačaka.

U nastavku donosimo nekoliko najčešćih grešaka koje prave novi vlasnici mačaka:

  • Ne forsirajte maženje kada to vaša maca ne želi

Morate naučiti prepoznati kada vaša mačka želi da je “ostavite na miru”. Pojedini mačkoljupci često svojim ljubimcima nameću vrijeme za druženje i maženje, ne gledajući da li je mačka raspoložena za takve aktivnosti.

Mačke, naravno, vole ljudsku pažnju, ali mnogo manje nego psi. Vlasnici bi to trebali znati i poštovati, te nikada ne bi trebali forsirati svoju ljubav i pažnju prema mačkama.

  • Nemojte kažnjavati i plašiti vašu mačku

Najbrži način da uništite svoj dobar odnos sa vašom mačkom je ukoliko je uplašite, udarite ili na neki drugi način ostavite loš utisak. Kažnjavanje može dovesti do promjena u ponašanju mačke koja na vas može početi gledati kao na neku strašnu osobu. Također, kao posljedica toga, vaša mačka vas može početi izbjegavati.

Mačke vole mirnu i predvidivu atmosferu te vlasnike koji im dopuštaju da budu ono što jesu – mačke. Opuštena i sretna mačka će biti zdravija i vama naklonjenija, a vas će to učiniti sretnijima.

  • Ne dozvolite mački da se prejede

Zbog prekomjerne težine mačke obolijevaju od artritisa, dijabetesa i mnogih drugih bolesti. Teško je reći ne mački koja moli za još hrane, ali to je nužno ako joj želite osigurati zdrav, dug i sretan život.

Preporuka je da mački date samo onu količinu hrane koju vam veterinar preporuči.

  • Pazite čime hranite vašu mačku

Ne hranite mačke hranom za pse ili hranom koju vi jedete. Mačke su osjetljive na mnoge proizvode pa je najbolje davati im samo onu hranu koja je namjenjena isključivo za njih.

  • Obratite pažnju čime se igra vaša mačka

Na slikama često možete vidjeti kako se mačke igraju sa klupkom vune. Međutim, veterinari upozoravaju da ukoliko mačka proguta djelić klupka vune može doći do pojave “linearnog stranog tijela” koja izaziva stiskanje crijeva što može dovesti do smrti jednog dijela crijeva što zahtjeva hiruršku intervenciju.

Preporuka je da se mace igraju samo sa igračkama koje su označene kao sigurne.

  • Maca se neće u potpunosti sama pobrinuti za svoju higijenu

Mnogi vlasnici mačaka misle da će se one same pobrniuti za svoju higijenu jer se često ližu pa se tako čiste. Međutim, vlasnici itekako moraju obratiti pažnju na higijenu svojih ljubimica. Mače je potrebno ponekad okupati, paziti na dužinu noktiju, čistiti im uši, čistiti zubiće od kamenca i sl.

  • Izbjegavajte mački davati mlijeko

Ustaljena je teorija da mačke vole mlijeko jer je slatkog okusa, ali savjeti su da se mačkama izbjegava davanje mlijeka. Naime, mnogi veterinari se slažu da mlijeko ne sadrži proizvode koju su posebni za prehranu mačaka

  • Mačku redovno vodite veterinaru 

Iako neke mace ne vole posjete veterinaru, ipak se pobrinite da barem jednom godišnje odvedete vašu macu na pregled jer baš kao što se brinete za svoje zdravlje potrebno je da se brinete i za zdravlje vaše mačke.

  • Ne ostavljajte mačku samu duži period

Premda se smatra da su mačke samostalnije i nezavisnije nego psi, one nisu toliko samostalne i samodostatne da mogu danima biti same ako imaju dovoljno hrane i vode.

Ukoliko negdje putujete, preporuka je da pronađete nekoga od prijatelja ili komšija koji će obilaziti vašu mačku bar jednom dnevno.