O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

KAKO ODRŽAVATI HIGIJENU ZUBI KOD PASA?

Zubi su za pse puno više od alata za žvakanje, stoga je redovna njega zubi vrlo važna. Ona se razvija već od malih nogu, a vlasnici pasa trebali bi je učiniti važnim dijelom svakodnevnih aktivnosti. Nije komplikovana, ne oduzima puno vremena i traži posvećenost te par pomagača koji uspješno održavaju dentalnu higijenu potpunom.

Zubni kamenac i zubni plak

Zubni plak predstavlja ljepljivu naslagu na površini zuba koja nastaje od komadića hrane i raznih bakterija. Na zubima se može formirati kroz nekoliko sati.

Neuklonjeni plak se kroz par dana mineralizira i stvara kamenac. Kamenac ima dosta hrapavu površinu na kojoj se kasnije zadržava daljnji plak koji pak dovedi do težih dentalnih bolesti poput upale zubnog mesa, a u konačnici može dovesti i do pucanja zubne veze.

Plak se sa zubi može ukloniti blagim struganjem, dok se kamenac liječi, odnosno uklanja, isključivo bušenjem. Uzevši u obzir brzinu nastanka plaka i kako u kratkom vremenu može kreirati kamenac, svakodnevno čišćenje zubi itekako je važno.

Kako održavati oralnu higijenu pasa

Oralna higijena jedan je od preduvjeta dobrog zdravlja, a dobre navike trebale bi se usvajati već u mladim danima. Kako biste psima pomogli razumjeti ritual čišćenja zubi, važno je da oni u potpunosti razumiju što ih očekuje.

Preporuka je da ovaj korak radite nakon što je pas nahranjen i prošetan, kako bi u potpunosti mogao biti fokusiran. Recite mu da sjedne kod vas i npr. recite mu ‘Otvori usta’ ili ‘A’ i rukom potisnite donju vilicu. Nagradite ga slasticom i pogladite.

Kada nauči da na određenu naredbu otvara usta, uzmite četkicu za zube i kratko pređite preko zuba.
Prestanite s pranjem ako krene žvakati četkicu. Nemojte koristiti pastu za zube dok pas ne prihvati temeljito četkanje zuba.

Uvijek koristite namjensku pastu za pse, a kako bi rutina bila potpuna, dodajte mu i grickalice koje učinkovito mehanički uklanjaju ostatke hrane sa psa. Ne samo da će pasa uživati u grickanju, nego će se cijeli proces pretvoriti u zabavu.