O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Kako da pomognete vašem ljubimcu da prebrodi strah od vatrometa i petardi?!

Iako mnoge raduju vatrometi i bacanje petardi za vrijeme Nove godine, moramo misliti i na one na koje to ne utječe dobro.

Vatrometi i petarde izazivaju strah i nelagodu kod životinja, a naročito pasa. Mnogi će početi lajati, gledati gdje se mogu sakriti ili se nervozno vrpoljiti po kući.

No, postoje načini kako im možete pomoći.

Ne izvodite ih vani

Iako ima onih koji će se na prvi zvuk pucnjave odmah sakriti, ima i onih pasa kojima par petardi ne predstavlja veliku opasnost. No, uoči noći Nove godine pobrinite se da svog ljubimca ne izvodite vani neposredno prije početka vatrometa i pucnjava. Izvedite ga ranije da obavi svoje dužnosti.

Odvucite im pažnju

Kada dođe trenutak pucanja pokušajte ljubimce nečim zaokupiti. Pripremite im omiljenu igračku, poslasticu ili mu osigurajte četkanje ili maženje. Nije loše ni pustiti muziku dovoljno glasno kako bi manje čuli vatromete.

Ušuškajte ih

Prije vatrometa možete svog ljubimca uzeti u naručje i umotati ga u toplu dekicu ili stari džemper. Tako će se osjećati sigurno, a garantujemo i da će mu biti i ugodnije nego da ga pustite da se krije ispod stola.

Prethodno ih izmorite

Ukoliko ćete ga ranije izvoditi vani, pobrinite se da se vaš ljubimac dobro istrči. Može to biti i duga šetnja ili, ako ostajete kući, igra u kojoj će potrošiti svoju energiju. Kada su umorni, psi će manje pažnje usmjeravati na pucnjavu, a neki je možda uspiju i prespavati.