O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Kornjača kao kućni ljubimac – kako pravilno brinuti o njoj???

U slučaju da razmišljate o tome da nabavite kućnog ljubimca, a ne znate u kojem smjeru biste krenuli i koji bi trebali biti kriteriji koji će biti presudni za takvu odluku, kornjača bi zaista mogla biti dobra ideja.

Kornjače kao kućni ljubimci ne zahtjevaju puno pažnje, ali će vam zato pružiti mnogo ljubavi i dobre zabave.

Kornjače nisu za maženje, niti su igračke, i ne bi trebalo često da se podižu ili nose okolo, jer se na taj način izlažu stresu.

Ali kao i svi ljubimci, i kornjače imaju svoje prednosti i nedostatke ako ih želite za kućne ljubimce.

PREDNOSTI KORNJAČE KAO KUĆNOG LJUBIMCA

SPORI RAST

Osim što su po prirodi vrlo spore životinje, one i sporo rastu. Kako bi narasle do 20 centimetara, potrebno im je otprilike oko 80 godina.

HRANA

Hrane se jednom dnevno posebnom hranom za gmizavce koje možete nabaviti u gotovo svim trgovinama specijaliziranim za kućne ljubimce, kao i u apotekama za životinje. Ako vaša kornjača živi u ograđenom vrtu i hrani se u prirodi, njena hrana mogu biti crvi i trava. Također, vašim kornjačama možete davati male komadiće govedine, bobice, voće ili biljnu hranu poput salate i kelja.

To će im se posebno svidjeti jer su kornjače biljožderi.

DJECA IH VOLE

Djeca vole kornjače jer su malene i zanimljive, a prisutne su u mnogim poučnim pričama, slikovnicama, nalazimo ih u pozorišnim  predstavama za djecu i u crtanim filmovima. Jedan od najpoznatijih dječjih crtanih filmova su Ninja kornjače, pa djeca u svom svijetu mašte zamišljaju da su i životinje koje drže kao kućnog ljubimca simpatične i dobroćudne baš kao i one imaginarne, iz crtića.

NE IZAZIVAJU ALERGIJE

Kornjače ne izazivaju baš nikakve alergije, što je svakako prednost za sve ljude koji su alergični na životinjsku dlaku. Ali alergija na životinjsku dlaku nije dovoljan razlog za nabavku kornjača kao kućnih ljubimaca. Zbog toga se preporučuje da se želja za kornjačom detaljno razmotri unutar porodice. Bitno je i prikupiti informacije od stručnjaka ili i u krajnjem slučaju potražiti pomoć iskusnih vlasnika kornjača.

 

NEDOSTACI KORNJAČE KAO KUĆNOG LJUBIMCA

ZATOČENIŠTVO

Kornjače su zapravo najsretnije kada žive u prirodi. Kornjača kao kućni ljubimac najčešće biva zatočena u akvarijumu unutar kuće i rijetko kada ih ljudi puštaju van. Ako je već tako, potrudite se da im u akvarijumu napravite što prirodnije uvjete. Dakle, držite ga u vrtu, na balkonu. Pripazite da nisu izložene vjetru, propuhu, pretjeranoj toplini ili hladnoći.

MANJAK BRIGE

Iako kornjače kao kućni ljubimci od vas ne zahtjevaju mnogo, važno je ne zaboraviti da su ipak živa bića koja ovise o vama i kojima je potrebna ljubav i njega.

Osim što trebate pripaziti na veličinu i izgled akvarijuma da bude što sličniji prirodnim uvjetima, morate paziti da vam se kornjača ne razboli. To se može dogoditi ako joj uskratite svjetlo, vlažnost ili ako joj u akvarijum stavljate lošu vodu koju rijetko ili uopće ne čistite.

 

BOLESTI KARAKTERISTIČNE ZA GMIZAVCE

Obzirom da kornjača spada u gmizavce, treba osobito napomenuti razne nametničke bolesti koje napadaju tu vrstu životinja. Takve bolesti mogu biti vrlo zarazne i opasne za ljudsko zdravlje. One mogu prenijeti bolesti poput salmoneloze kod ljudi, pa čak i donijeti zarazu zbog otrovnih tvari i toksina koje sadrže u svom mesu, stoga pripazite koliko je vaše dijete u kontaktu s kornjačama i kakve ima higijenske navike nakon igre s takvim kućnim ljubimcem.