O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

7 SAVJETA KAKO SE BRINUTI O RIBICAMA

Ribica može živjeti 10-25 godina ili više ako bude imala potrebnu njegu, u suprotnom njen životni vijek je 6 godina.

Guinnessova knjiga navodi zlatnu ribicu čije je ime Tish koji je živio 43 godine nakon što je 1956. pobijedio na natjecanju u Engleskoj!

Dajemo vam nekoliko savjeta kako da pomognete svom ljuskavom prijatelju da preživi „zlatne godine“

 

  1. AKVARIJUM ZA RIBE

Odaberite akvarij s velikom površinom kako biste povećali količinu kisika u kontaktu s površinom vode (veći akvariji su bolji od viših).

Pružite mentalnu i fizičku stimulaciju ribama. Ukrasite akvarij šljunkom, trupcima, otpornim živim biljkama itd. Pazite da svi ukrasi koje odaberete nisu šuplji (iznutra se mogu razviti štetne bakterije) i da nemaju oštre rubove (riba na njima  može odtrgati peraje).

 

  1. TEMPERATURA VODE

Temperatura vode mora biti ista tijekom cijele godine!

Treba imati na umu da, ako putujete ljeti i niste kod kuće, temperature se mogu previsoko popeti i uzrokovati smrt vaše ribe. Najbolja opcija je imati uređaj koji regulira temperaturu ili programirajte klimatizaciju ili grijanje.

U slučaju da morate putovati na duži vremenski period  prikladno je da imate pomoć člana porodice ili susjeda koji će se povremeno brinuti za provjeru stanja vaše ribe.

 

  1. ČIŠĆENJE AKVARIJA

Prvenstveno im je potrebno osigurati uvijek čist i dovoljno velik akvarij.

Ukoliko tek počinjete sa akvaristikom, moguće je da ćete imati dilemu kako i kada da čistite i mijenjate vodu u akvarijumu. Najprije bi trebalo da znate da kompletan akvarijum ne treba prati često. Tome možete pristupiti tek nakon višegodišnje upotrebe. Tada se on potpuno prazni, i pere sa 10% rastvorom solne kiseline.

Ovo sredstvo se najpre sipa da odstoji u akvarijumu kako bi se nečistoća lakše otklonila. Treba naglasiti da bi u kiselinu trebalo potopiti i sve propratne dijelove, koji su u dodiru sa akvarijumom. Sve se to nakon 10-20 minuta temeljno ispira čistom vodom.no što međutim treba da radite redovno je:

Uklanjanjanje algi sa unutrašnje strane akvarijuma –  sunđerom ili truleks krpom obrišite staklo sa unutrašnje hrane kako biste uklonili alge koje se na njemu nakupljaju. Oprez: nemojte pretjerivati i prečesto brisati jer su alge korisne u preradi vode.

Brisanje spoljašnjosti akvarijuma – obrišite čistom krpom kako biste uklonili tragove vode ili neke druge zaprljanosti.

Čišćenje šljunka – ako koristite šljunak kao podlogu, možete ga čistiti jednom sedmično (po trećinu šljunka) kako biste uklonili čestice sa dna koje mute vodu. Ovo je najlakše obaviti usisivačem za dno.

Čišćenje dekoracije – ukoliko čistite akvarijum nemojte preskakati dekor! Da biste sa njega otklonili alge i ostalu prljavštinu potrebno je da izvadite predmete i oribate čestkicom za zube koju ste sterilisali solnom kiselinom. Nakon toga potrebno je dobro isprati dekoraciju.

Čišćenje filtera – stižemo do veoma prljavog dijela! Da bi filteri što bolje radili potrebno je očistiti ih od otpadnih materija, ostataka hrane i ostalog đubreta. Neki filteri se mijenjaju, a druge je moguće očistiti i vratiti na mjesto. Preporuka je da se filter koji se ne mijenja pere u akvarijumskoj vodi, kako se ne bi ugrozila bakterijska mikroflora.

Promjena vode u akvarijumu – jednom sedmično mijenjajte 10-15% vode. Ukoliko sipate vodu iz česme, potrebno ju je prethodno dehlorisati i prilagoditi temperaturi vode koja je već u akvarijumu.

 

  1. ŠTA RADITI SA RIBICAMA DOK SE ČISTI AKVARIJUM

Bilo da vršite djelimično čišćenje ili “veliko spremanje” važno je da se pobrinete za ribice, dok traje održavanje akvarijuma. Prije čišćenja ih izvadite iz akvarijuma i premjestite u drugi akvarijum ili neku posudu. Voda u posudi ne smije da bude voda sa česme, već ona iz akvarijuma u kojem su se ribice do tada nalazile. Takođe, nemojte sipati vodu ni iz ugrađenih omekšivača vode. Oni daju potpuno meku vodu koja može biti štetna za ribice i dovesti do šoka.

Kada u potpunosti i detaljno čistite akvarijum, on se mora formirati iz početka. To znači da se u njega ribe mogu dodati tek poslije bar 2 sedmice cikliranja akvarijumske vode

  1. RIBLJA HRANA

Možete i trenirati ribu da je stimulirate. Ako je hranite u isto vrijeme, svaki dan, u kratkom vremenu nemojte se iznenaditi ako se desi da vas čeka  na licu mjesta. Tako se može vrlo brzo naviknuti na vašu prisutnost.

Hranite ih jednom do tri puta dnevno hranom posebno napravljenom za ribice. Ako ih odlučite češće hraniti, smanjite količinu obroka tako da se ne prejedu. Samo im dajte onoliko koliko mogu pojesti u nekoliko minuta i odmah očistite ostatke. Ako hrana pluta, uronite je u vodu nekoliko sekundi prije nego što nahranite ribu da bi ona potonula. To smanjuje količinu zraka koju riba guta tijekom jela, što zauzvrat smanjuje rizik od problema s plivanjem.

Takođe, i kvalitet je mnogo važan. Nemojte kupovati prepakovanu hranu sa sumnjivim oznakama i u lošim pakovanjima, jer to je pokazatelj lošijeg kvaliteta.

Odete li od kuće na dan ili dva, ribe ne treba hraniti.

 

  1. PRATITE ZDRAVLJE STANOVNIKA AKVARIJUMA

Učestalim mijenjanjem vode možete narušiti biološki sustav u akvariju i to će djelovati stresno na ribice. Može doći i do pojave bolesti.

Ukoliko dođe do uginuća u vašem akvarijumu, to može zagaditi sredinu vrlo brzo, i ubrzo će doći do novih uginuća. Čim primjetitie neki takav slučaj odmah organizam koji se raspada izbacite iz akvarijuma i bacite. Valjalo bi i da se odmah promeni 20-30% vode.

Ukoliko primjetite da se voda zamutila, moguće je da ili ne radi filter ili je nešto uginulo. Potrebno je da zamjenite 20-50% vode, a u filter ubaciti aktivni ugalj ili zeolit.

Tražite bilo kakve znakove bolesti – dvije koje se najčešće pojavljuju jesu SAPROLEGNIA- pljesnivost, prilikom koje dolazi do pojave bijelih vati sličnih mrljama na tijelu ribice, te ICHTHYOPHTHIRIUS , što se manifestira pojavom bijelih ispupčenih tačkica.

Ako primjetite navedene promjene, ribe koje ne izgledaju dobro premjestite u zaseban akvarij na promatranje.

Takođe, ako primjetite ribice koje za sobom vuku izmet postoji mogućnost da pate od zatvora, te im treba davati posebnu hranu s visokim sadržajem vlakana, ali u takvoj situaciji svakako pitajte veterinara za savjet.

  1. MJERENJE AMONIJAKA, PH I NITRITA

Sjećate se testnog kompleta koji ste kupili za testiranje svih ovih razina prije dodavanja ribe u spremnik? Pa, zabava se nastavlja!

Trebate nastaviti testirati kako biste osigurali da razine ostanu na optimalnom mjestu za vašu dragocjenu malu ribu. Razine amonijaka i nitrita uvijek trebaju ostati na 0, a prihvatljivi pH vrijednost za ribice je između 6,5 i 8,25.

Nakon svih gore navedenih koraka trebali biste imati sretniju, zdraviju, ribicu koja će živjeti dugo!