O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Činčila kao kućni ljubimac: 7 savjeta kako se brinuti o ovim simpatičnim stvorenjima

Činčile su simpatična i poslušna mala stvorenja kojima je potrebna ljubav i pažnja da bi bili sretni. Odlični su kućni ljubimci, ali osjetljivi su, pa se s njima treba postupati pažljivo.

Činčile pripadaju porodici glodavaca, a podsjećaju na vjeverice ili kuniće. Ove južnoameričke životinje su odlični, ali i neobični kućni ljubimci koji će dugo biti s vama. Razmišljate li o tome da bi činčila mogla biti vaš novi kućni ljubimac, pripremili smo za vas 7 savjeta kako se pravilno brinuti o činčilama:

Smještaj za činčile

Kavezi za činčile moraju da budu veliki, sa više nivoa i neophodnim dijelovima. Ukoliko ste u mogućnosti, uzmite kavez sa policama i merdevinama koje će omogućiti ovim “rođenim” planinarima da se penju. Žica je najbolji materijal za kavez, izbjegavajte plastične kaveze i dodatke zato što činčile lako žvaću i uništavaju plastiku. Podloga se može obložiti piljevinom (izbegavajte piljevine kedra i tvrdog drveta, kao što je jasika, i novine). Također treba obezbediti drvenu kućicu u kavezu.

Činčile su možda najpoznatije po svom nevkerovatno mekom, gustom i raskošnom krznu. U diviljini, ovo krzno ih štiti od vremenskih uslova, ali u zarobljeništvu ih čini preosjetljivim na toplotu. Ovu činjenicu morate da uzmete u obzir kada birate mjesto u kući koje ćete namijeniti svojoj činčili. Hladan, miran dio vaše kuće je najbolje mjesto za činčilin kavez.

Činčile se kupaju u pijesku

Zbog gustoće krzna, sušenje nakon kupanja u vodi traje satima. Zato se kupaju u pijesku kako bi se riješili prašine i ulja koji se skupljaju u njihovom krznu. Kupanje je zapravo valjanje koje osim što je korisno, je zabavno za gledati. Imajte da umu da su redovne kupke u pijesku neophodne kako biste održavali meko, gusto krzno vaše činčile.

Šta jedu činčile

Činčile imaju specifične prehrambene potrebe koje se razlikuju od drugih glodara. Moraju da se hrane visokokvalitetnom hranom koja je namijenjena isključivo činčilama ili će njihovo zdravlje biti narušeno. Činčile zahtijevaju dosta sirovih vlakana, a njihova ishrana bi uglavnom trebalo da se sastoji od kvalitetnog sijena trave uz pelet (brikete) pravljen za činčile. Poslastice su dozvoljene u umjerenim količinama (ne više od 1 kašičice dnevno).

Kako se ponašaju činčile

Činčile su noćne životinje pa su idealni ljubimci za ljude koji većinu dana nisu kod kuće. Međutim, ako se odlučite na ove simpatične životinjice, budite spremni na noćnu buku i igranje.

Sa činčilama morate da budete nježni i dosljedni kako biste stekli njihovo povjerenje. Možda će biti potrebno neko vrijeme dok se činčila ne navikne na vaše ruke i da je držite, pogotovu ako je starija i nije bila često u kontaktu sa ljudima.

Činčile su stručnjaci za stvaranje neobičnih glasova. Cvrkut, gunđanje i cviljenje neki su od zvukova koje biste trebali očekivati ​​od svog ljubimca. Ako imate više od jedne činčile, očekuje vas puno uzbuđenja i neobične komunikacije među njima.

Igračke za činčile

Činčile vole da žvaću, trče i skaču, kao i da se skrivaju. To znači da su vam potrebne raznorazne igračke za činčile kako bi bile zauzete i aktivne, pogotovo predmeti za žvakanje da bi se zubi sjekutići održavali u dobrom stanju. Komadi drveta i grančice koji ne sadrže pesticide su dobre igračke za žvakanje. Neke od drvenih igračaka za papagaje su takođe odgovarajuće, kao i loptice i drugi predmeti od pruća koje možete pronaći za zečeve.

Važno je da im obezbjedite igračke koje nemaju male ili plastične dijelove koje bi mogli da progutaju. Pored toga, možete da im nabavite posebne predmete od kamena plovućca namijenjene za žvakanje koji pomažu u održavanju zuba.

Točak za trčanje može da bude odličan način za upražnjavanje fizičke aktivnosti, međutim moguće je da, ukoliko činčila nije upoznata sa ovim predmetom od malena, neće željeti da trči po točku.

Zdravlje činčila

Činčile pate od istih zdravstvenih problema kao i drugi mali sisari. Kod njih se mogu razviti respiratorni ili probavni problemi sa simptomima kao što su iscjedak iz očiju i nosa ili dijareja. Bolesne činčile također mogu da smršaju, pogrbe se, prestanu da vode računa o svom krznu, da imaju poteškoće s disanjem ili da prestanu da jedu.

Pored zaraznih bolesti, činčile mogu da se fizički povrijede. Rane ili slomljeni nokti mogu da izazovu probleme pri hodanju ili trčanju. Zubi činčile rastu brzo, te prerasli zubi mogu da postanu problem.

Činčile imaju slab vid, ali izvrsno osjećaju mirise. Sluh im je vrlo osjetljiv pa se lako prestraše glasnih, iznenadnih i nepoznatih zvukova. Posebno važno osjetilo su im brkovi i preko njih mogu osjetiti promjene pritiska i vibracije.

Činčile se sa svojim gustim krznom jako dobro nose s niskim temperaturama, no visoke su problem. Temperatura u prostoriji u kojoj je kavez mora biti ispod 25° stepeni. Sve više od toga može izazvati toplotni udar.

Činčile otpuštaju krzno u opasnosti

Osim što ih gusto krzno štiti od niskih temperatura u prirodnom staništu, služi i kao odbrambeni mehanizam. Kad ih grabežljivac uhvati, one samo otpuste krzno i brzo pobjegnu. Tako da ako se ovako nešto dogodi, ne morate brinuti previše, ali to je znak straha i stresa. Znači da vam činčila još uvijek ne vjeruje pa bi trebali poraditi na međusobnom odnosu, a novo krzno će izrasti kroz 6 mjeseci.