O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Čišćenje analnih žlijezda kod pasa

Analne žlijezde ili analne vrećice nalaze se s obje strane anusa vašeg psa, obično se prirodno ispuštaju svaki put kada pas isprazni stolicu. Ako se odmah ne počne liječiti, tečnost u analnim žlijezdama može postati gusta, zaražena i bolna za vašeg ljubimca.

Jedan od prvih uočljivih znakova da je analnim žlijezdama vašeg psa potrebno čišćenje jeste da vuče trbuh oko tla. Nakupljanje tečnosti u analnim vrećicama može stvoriti bol, upalu i svrbež, vaš pas trči u nastojanju da ublaži nelagodu i isuši žlijezde.

Slično kao što je udaranje, grickanje i lizanje stražnjeg dijela, postoji još je jedan način na koji vaš pas ukazuje da je vrijeme za čišćenje analnih žlijezda. Naime, neki psi istiskuju nelagodu na zadnjem dijelu treseći se i češući se po ušima. Čini se da je i vaš pas u ludoj utrci da uhvati vlastiti rep ako pati od punih analnih žlijezda. Možda ćete vidjeti kako pas drži rep dolje i između nogu, drhti ili hoda kao da mu je nelagodno, držeći zadnje noge malo razdvojene.

Analne žlijezde koje su izuzetno pune mogu biti vidljivo natečene i tople na dodir, posebno ako su zaražene. Ako nakupljanje tečnosti napreduje već neko vrijeme i dovodi do apscesa, mogli biste vidjeti puknuće koje izgleda poput krvarenja ili analne drenaže. Ovom stanju je potrebna veterinarska pažnja. Vaš pas vjerovatno ima zaraženi apsces analne žlijezde koji će zahtijevati liječenje.

Ukoliko vaš pas ima posebno loš miris koji dolazi iz njegovog analnog područja, postoji mogućnost da su uključene analne žlijezde. Iako normalan izraz nema ugodan miris, zaražena ili puknuta drenaža posebno je oštra i teško je promašiti.

Redovno izbacivanje analnih žlijezda vašeg psa pomoći će u smanjenju problema na minimalni nivo. Možete sami isprazniti tekućinu ali je mnogo bolje da se obratite veterinaru. Održavanje zdrave težine svog psa može smanjiti potencijalne probleme, jer su gojazni psi skloniji poremećajima analne vrećice nego psi normalne težine.