O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

ISHRANA MAČAKA I PASA TOKOM LJETNIH MJESECI

Ako ste primetili da apetit vašeg ljubimca varira tokom godine, niste jedini. Nije bilo mnogo studija o mačkama i psima i efektima sezona na apetit. Međutim, neki francuski i engleski istraživači su otkrili da se apetit može smanjiti tokom ljeta.

Jedna studija o mačkama dala je rezultate koji ukazuju da bi mačke mogle jesti više tokom januara, februara, oktobra, novembra i decembra. Iste mačke najmanje su jele u junu, julu i avgustu. Studija je bila usredsređena na kućne i mačke koje žive napolju, ali populacije su bile premale da bi se došlo do statistički značajnih nalaza. U suštini, to znači da su morali proučavati više mačaka da bi utvrdili da li su rezultati naučno opravdani.

Bez obzira da li su ove studije konačne ili ne, morate obratiti pažnju na ishranu vašeg ljubimca.

Utvrđeno je da sezonske fluktuacije dnevne svetlosti i temperature definitivno mijenjaju nivoe hormona kod sisara. To može uticati na metabolizam i količinu hrane koju životinje trebaju da unesu tokom dana kako bi ostale sretne i zdrave.

Za vas izdvajamo tri najvažnija savjeta za ishranu Vašeg ljubimca u toku ljeta:

  1. Svježa hrana

Hrana Vaših ljubimaca mora biti svježa. Naši ljubimci, isto kao i mi, su osetljivi na hranu koja nije ispravna. U toku vrućih ljetnjih dana, hrana se lako kvari, tako da vodite računa, da je adekvatno čuvate. Hranu čuvajte u frižideru ili na mjestima na kojima nije izložena toploti i sunčevoj svjetlosti. Možda je najbolji savjet da kupujete manje količine hrane.

Najbolja opcija za ishranu psa bi bila kvalitetna suha granulirana hrana, s obzirom da na taj način ste svog psa obezbjedili sa dovoljnim kolicinama vitamina i minerala, te se ne morate brinuti o kvarljivosti iste. Također navodimo da suha granulirana grana je je najbolja za probavu Vašeg kućnog ljubimca.

 

  1. Svježa voda

Pored količine hrane, od presudnog značaja je i količina svježe vode koja bi vašem ljubimcu trebalo da bude na raspolaganju u svakom trenutku. Pravilna hidratacija je od ključnog značaja kako bi zdravlje vašeg ljubimca bilo sigurno tokom vrućih mjeseci.

Kao i nama, psima i mačkama je u toku ljeta potrebno više vode. Obezbjedite im da uvijek imaju svježu vodu, čaki i kada ih izvodite napolje. Psi se ne znoje preko kože kao ljudi, tako da im je znatno teže da se rashlade. U toku  šetnje bilo bi poželjno da sa sobom uvijek imate posudu i flašu svježe vode.

  1. Manje je bolje

Mnogi ljubimci instiktivno sami doziraju količinu hrane koju jedu, ješće onoliko koliko im je potrebno i koliko im prija. Ipak, bolje je da im dajete manje količine hrane kako biste sprečili potencijalno prejedanje i opterećivanje digestivnog trakta koji tokom toplijih dana radi otežano.

Većina rasa pasa teško podnosi vrućine i obilni obroci im neće u tome pomoći. Takođe psi i mačke sa viškom kilograma teže podnose ljetnje mjesece, te im smanjenjem obroka i na ovaj način pomažete.

Kakve promjene trebate tražiti  kod vašeg ljubimca?

Najbolji pokazatelji da li bi trebali da unesete određene promjene u ishranu vašeg kućnog ljubimca jesu njihova težina i nivo aktivnosti.

Za one koji su veoma aktivni, potrebe za hranom će možda biti i veće, bez obzira na to što je toplo.

Ako vaš krzneni prijatelj ne radi ništa osim sunčanja na suncu tokom ljeta, onda ih treba manje hraniti.

Ako se zabavljaju u dvorištu cio dan, možda ćete željeti da ih nahranite više.

Očigledno, takođe treba obratiti pažnju na težinu vašeg ljubimca.

Vaš veterinar može da vas posavjetuje o zdravoj težini vašeg ljubimca i najboljim načinima hranjenja.

Uopšteno, ne bi trebalo da vidite njihova rebra, ali bi trebalo da ih možete lako osjetiti ako lagano pritisnete njihov torzo.

Neka nam svima ovo ljeto bude zabavno.

 

NAPOMINJEMO DA SE TOKOM LJETNOG PERIODA MORA PAZITI NA IZLOŽENOST LJUBIMACA (pogotovo sa tamnom dlakom) DIREKTNOM IZLAGANJU SUNCU.