O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

NIMFE PRIČAJU PRIČU O SEBI

Jesam li prava životinja za tebe?

Nimfe su vrlo drage i nježne ptice. Većinom se lako pripitome, ali ipak ima izuzetaka. Zna se dogoditi da nimfa odabere jednog ukućana i kad je s njim potpuno je opuštena i pitoma, ali kada joj priđe bilo ko drugi postaje agresivna. Mora se reći da se ne preporučuje nimfe kupovati djeci mlađoj od osam godina jer djeca često ne znaju kako pravilno postupati s njima. Naravno da ako pravilno postupate s nimfama možete imati pravog prijatelja. Žive od 15 do 20 godina, ali je jasna činjenica da životni vijek ovisi o uvjetima u kojima se nalaze. Stoga se pobrinite da svojoj papigi osigurate kvalitetan i udoban dom.

Nazivaju ih malim kućnim klaunovima.

Nimfe vjerojatno neće naučiti izgovarati riječi (to se rijetko događa), ali zato su pravi majstori u imitiranju zvukova i melodija. U prirodi nimfe žive u velikim jatima, pa vam iskreno preporučujemo da nabavite najmanje 2 ptice.

 

Gdje volim živjeti?

Kavez vaše ptice mora biti minimalnih dimenzija 50x30x50. Kupite četvrtast kavez, a ne obli. U oblim kavezima ptice nemaju mogućnost penjanja po rešetkama kaveza, što je jedna od bitnijih aktivnosti. Najbolje bi bilo da im kupite kavez koji ima 2 strane s vodoravnim i 2 strane s okomitim rešetkama. U kavez stavite hranilicu, pojilicu, 2 – 3 drvene prečke ili prirodne grane. Igračke poput zvončića, ogledalca, grančica, također trebaju biti na raspolaganje Vašoj nimfi, ali pazite da su od prirodnih materijala. Kavez treba svakodnevno čistiti od izmeta i trulog voća i povrća, a jednom mjesečno kompletan kavez oprati generalno. Ne zaboravite svakodnevno puštati svoju nimfu da slobodno leti kako bi potrošila energiju dobivenu hranom.

 

Šta rado jedem?

Nimfe rado  jedu gotovu mješavinu sjemenki, prilagođenu za nimfe, svježe voće i povrće. U kavez im stavite grančice i sipinu kost za trošenje kljuna.

Objesite i uže na kojemu je nanizano voće, povrće i začinsko bilje, bit će im zanimljivo trgati sa njega.

Kako sa mnom postupati?

Uz dovoljno truda i ljubavi, lako ćete pripitomiti svog novog ljubimca. U početku svakako treba dati vremena da se prilagodi na novu okolinu. Nemojte raditi nagle pokrete u blizini Vaše nimfe, jer ih se jako boje. Nakon što ste par tjedana nimfu privikavali na Vaš glas i prisutnost, pustite je da slobodno leti. Sama će se vratiti u kavez kad se umori i ogladni. Uslijed svakodnevnog strpljivog treninga, Vaša će nimfa naučiti čak i pokoju riječ ili melodiju, a možete je priviknuti i na maženje i češkanje. Kako su nimfe vrlo društvene ptice, ukoliko im ne možete osigurati svoje društvo (da nisu same više od 5 sati dnevno), nabavite im društvo – još jednu nimfu.

 

Održi me fit i zdravom

Vaša nimfa treba stručnu pomoć ukoliko primjetite da nije aktivna, da je bez apetita, perje je nakostriješeno, oči su zatvorene, izmet je vodenast ili ima proljev. Nadalje ako ima iscjedak iz nosnica ili očiju, nepravilno diše, kiše ili povraća. Nemojte se prestrašiti ako Vaša nimfa ima noćni napad panike. Kada ih nešto preplaši ili trgne iz sna, nekontrolirano počnu letjeti po kavezu, pa se mogu povrijediti. Najbolje je da je soba u kojoj spavaju mirna i zamračena, a kavez prekrijte tamnom tkaninom. Ptice mijenjaju perje 1 – 2 puta godišnje (mitarenje). Ovo je za organizam ptica vrlo zahtjevan period, te je u tom period prehranu je potrebno pojačati vitaminsko mineralnim dodatkom.

Moje zdravlje

Nimfa je zdrava kada:
– oči nisu suzne i širom su otvorene
– perje je čisto i uredno
– nema promjene u boji i konzisenciji izmeta
– ima čiste i suhe nosnice
– kandže nisu predugačke
– nema vidljivih oteklina i povreda
– živahna je i ima dobar apetit

Volim li društvo?

Nimfe vole društvo te im ga svakako morate osigurati im ne  možete posvetiti dovoljno pažnje. Nemojte ih spajati s agapornidima, jer su preagresivni u odnosu na nimfe. Ukoliko imate psa ili mačku, prilikom puštanja nimfe iz kaveza, budite uvijek prisutni i na oprezu.
Uz dovoljno truda i ljubavi lako će te pripitomiti svoje papige.

One se jako vole maziti nakon prve godine ugodnog suživota same će vam dolaziti na prst i samo nakriviti glavu da je pomilujete.

Moje potomstvo

Nimfe su spremne za parenje već sa devet mjeseci, ali sa prvim parenjem trebalo bi pričekati dok ne navrše bare 14 mjeseci. U protivnom dovodite svoje ljubimce u opasnost. Svojim će te nimfama postaviti drvenu kućicu (gnijezdo), sedam do deset dana nakon parenja ženka počinje nositi jaja. U jednom leglu može imati dva do osam ptića. I mužjak i ženka sjedit će na jajima. Inkubacija traje od osamnaest do dvadeset dana, a zatim dolaze mladunci. Oba su roditelja vrlo brižna i brinu se za ptiće.
Obavezna je pojačana ishrana u pripremi za parenje i za samo vrijeme othrane malih ptića koja podrazumijeva hranu bogatiju vitaminima i mineralima, ali i posebne mješavine mekane hrane.