O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Jež kao kućni prijatelj

U našim krajevima živi europski jež (Erinaceus europaeus). Važno je naglasiti da on pripada divljini, zakonom je zaštićen i ne smije ih se držati kao kućne ljubimce.

Kao kućni ljubimci najpoznatiji su afrički patuljasti ježevi koji se za tu svrhu ne uzimaju iz prirodnog staništa, već ih se selektivno uzgaja za kućne ljubimce.

Izgledom su slični europskom ježu, samo kraći ( 17 do 24 cm). Dolaze u raznim varijacijama boja, uključujući albino patuljaste ježeve.

Afrički patuljasti jež kao kućni ljubimac živi između pet do devet godina, a preporučuje se ljudima s puno obaveza. Naime, ježevi su noćne životinje koje veći dio dana spavaju, a sve uključujući i igru obavljaju noću.

Ježa je moguće vrlo brzo dresirati, a socijalizacija je posebno važna. Polako i nježno treba ga privikavati na dodirivanje, maženje i prepoznavanje ljudskog glasa i mirisa. Sve će ići puno brže i lakše uz pomoć poslastica. Kada se na njega navikne vlasnika će slijediti poput psa ili mačke. Savršeni su ljubimci za zaposlene ljude koji preko dana rade, a predvečer se žele opustit uz svog ljubimca.

Unatoč svemu navedenom ježevi nisu ljubimci za djecu. Više je razloga. Kao prvo to su noćne životinje koje ne vole da ih se preko dana budi i ometa njihov ritam.

Svako ko namjerava nabaviti ježa mora znati da će njegov ljubimac tijekom noći raditi buku. Zato se ne preporučuje djeci niti osobama koje nisu ‘noćne ptice’ odnosno osobama koje ne podnose noćnu buku.

Životinje su to koje imaju urođeni strah od predatora (uključujući čovjeka). Na grubu dječju igru i nagle pokrete odgovorit će obranom odnosno ubodom koji može bit bolan.

Prilikom kupovine obratite pažnju na to da li je životinja zdrava.

Najbolje je da je odmah odvedete do vašeg veterinara kako bi dobili detaljnije upute kako adekvatno voditi brigu o njima.

Napomena: Ako vam došeta mala beba evropski jež možete joj dati kozije mlijeko razrijeđeno sa vodom 1:1.

Nakon što porastu može im se uključivati hrana za mace i cuke, kao i voće i povrće ili striktno hrana za ježeve koju možete naći u pet shopu.