O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Sječenje noktića kod kućnih ljubimaca – kako i zašto skraćivati noktiće psu?

Nerijetko su na rukama vlasnika pasa, posebno djece, vidljivi tragovi koje pseće “kandžice” ostave na koži tokom igre. Svako zdravo štene veliki dio dana provest će u igri, pri čemu će jednako koristiti i oštre, mliječne zube, ali i svoje šapice.

Skraćivanje noktića jedan je od važnijih aspekata zdravlja psa

Nekoliko je bitnih faktora koji utiču na učestalost skraćivanja noktića kod pasa, a prije svega je to podloga po kojoj se pas kreće. Psima koji potiču iz velikih pasmina u pravilu je potrebno rjeđe kratiti nokte s obzirom da njihova tjelesna težina omogućuje dovoljan pritisak da se nokat normalno troši ukoliko se pas dovoljno kreće, a potpomaže i kretanje po tvrđim podlogama. Psima iz manjih pasmina, koji se pretežno drže u kući ili stanu češće je potrebno rezati noktiće.

Najbolje je ako se sa skraćivanjem noktiju kod pasa počne vrlo rano, praktično dok su još štenci.

Kod skraćivanja noktića kod štenadi koristimo posebne makaze. Nokti u štenadi su vrlo mekani, pa se umjesto posebnih makaza možemo koristiti i obična grickalica za nokte. Naravno, jasno je da to nije nimalo lagan zadatak pa je stoga najbolje obratiti se veterinaru. 

Ipak, postoje i oni koji se usude taj zadatak odraditi sami. Međutim, treba znati da u većini slučajeva psi kod kuće nisu oduševljeni ovim tretmanom, a i ako se vlasnik sam odluči skratiti nokte svom ljubimcu moramo uz sebe imati još nekoga ko bi držao psa. Stoga  se to lakše obavi kod veterinara – u dvoje, zajedničkim snagama.

Često se psi jako odupiru ovom zahvatu jer je većina pasa osjetljiva čim im se dodrinu šape. Najčešće su to psi koji nisu naviknuti na rezanje noktiju od malena.

Za razliku od noktiju kod štenadi, nokti kod odraslih pasa u debeli i tvrdi, naročito kod onih pasa velikih pasmina. U tom slučaju skraćivanje noktiju nije nimalo jednostavno, pogotvo bez odgovarajućeg alata.

Nakon skraćivanja noktiju preporučuje se njihove blago turpijanje kako bi se smanjila oštrina nokta. Posebnu pažnju treba obratiti na nokte tzv. “petog” prsta na prednjim pa i stražnjim nogama, jer oni ne dotiču podlogu prilikom hoda, pa mogu narasti vrlo veliki i urasti u kožu.

Treba napomenuti da u slučaju da odrežete previše nokta, može doći do krvarenja i nepotrebne ozljede korijena nokta što nije opasno po život ali svaka rana na tijelu je uvijek potencijalno žarište za upalu.

Također, psa je uvijek poželjno nagraditi slasticom prilikom skraćivanja noktiju je na taj način ćete osigurati jako potrebnu “saradanju” sa njegove strane.