O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Kastracija i sterilizacija pasa i mačaka

Gotovo svi vlasnici pasa, pogotovo ženskih, suoče se s ovim pitanjem. Kod muških životinja radi se o odstranjivanju testisa, a kod ženki se odstranjuju jajnici (ovariektomija) ili jajnici i maternica (ovariohisterektomija). Sterilizacija ženki radi se najranije sa 6 mjeseci, a kod mužijaka nešto kasnije .

Koji su pozitivni razlozi da se ženke pasa steriliziraju?

Postoje mnoge prednosti sterilizacije kuja. Najočiglednija prednost je izbjegavanje svih neugodnosti koje dolaze s tjeranjem kuje (iscjedak, promjena u ponašanju, itd…) i nastanka neželjenog legla, ali je možda najvažnija prednost sprečavanje nastanka tumora mliječne žlijezde koji je najčešći uzrok smrti kuja. Kuje koje se steriliziraju prije prvog tjeranja, gotovo sigurno neće imati tumor mliječne žlijezde. Što je kasnije kuja kastrirana utjecaj sterilizacije na vjerojatnost pojave tumora se smanjuje. Važan aspekt sterilizacije je i smanjenje agresivnosti prema drugim ženkama, opet ako se kuja sterilizira u mladosti.

Što je moguća loša strana sterilizacije ženki pasa?

Loša strana, osim samog rizika operativnog zahvata, je mogućnost nastanka urinarne inkontinencije. Inkontinencija češće nastaje kod ženki velikih pasmina te kod pretilih ženki. Najčešće se javlja kod životinja starijih od 7 godina. Očituje se spontanim ispuštanjem mokraće, najčešće u snu i relativno se lako rješava terapijom, koja je doživotna. Inkontinencija se jednako često javlja kod ovariektomiranih i ovariohisterektomiranih kuja.  Kuje se često udebljaju nakon kastracije što se može lako izbjeći pravovremenim smanjenjem količine hrane ili zamjenom hrane sa dijetalnom.

Koji su pozitivni razlozi da se kastriraju mužjaci pasa?

Kod muških je pasa najvažniji učinak kastracije onaj sociološki – kastrirani psi znatno se rjeđe sukobljavaju s drugim psima te rjeđe obilježavaju teritorij. Kastracijom se također smanjuje rizik od hipertrofije prostate, nastanka perianalnih tumora i perinealne hernije te se onemogućava nastanak tumora testisa. Inkontinencija je moguća i kod mužjaka, ali je znatno rjeđa nego kod ženki.

Koji su pozitivni razlozi da se mačke kastriraju/steriliziraju?

Mačke se najčešće steriliziraju i kastriraju zbog nemogućnosti kontroliranja reprodukcije ovih životinja. Za razliku od pasa, mačke koja izlaze iz kuće ne možemo spriječiti da se spare. Ženske mačke koje ne izlaze iz kuće, vrlo često ulaze iz tjeranja u tjeranje, te razvijaju tzv. mačju nimfomaniju, dok mužjaci obilježavaju kuću mokraćom izrazito neugodna mirisa. Kastracija i sterilizacija mačaka koje izlaze van je izrazito važna zbog sprečavanja zaraze mačaka opasnim, neizlječivim bolestima kao što su infekcija FIV-om (mačji AIDS), ili FeLV-om (mačja leukemija). Kastracijom se smanjuje i mogućnost ozljeđivanja u borbama u kojima nekastrirani mačci redovito sudjeluju. I mačke su, kao i psi, nakon kastracije sklonije debljanju pa se preporučuje smanjenje količine hrane gotovo odmah nakon zahvata.