O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Cijepljenje pasa i mačaka

Cijepljenje pasa protiv bjesnoće zakonska je obveza svakog vlasnika ljubimca. Nakon što je štene stiglo u vašu obitelj, ne izlažite ga kontaktu s drugim životinjama te posjetite veterinara radi upoznavanja, prvog pregleda te dogovora oko termina cijepljenja.

Štene protiv zaraznih bolesti cijepimo prvi put u dobi od 6-8 sedmica ili kasnije i to protiv štenećaka, zaraznog hepatitisa uzrokovanog adenovirusom tipa 1, leptospiroze, respiratornih bolesti uzrokovanih adenovirusom tipa 2, virusa parainfluenze, enteritisa uzrokovanog coronavirusom i parvovirusom. Nakon prvog cijepljenja štene ćemo ponovno cijepiti nakon 3-5 sedmica, a prvo cijepljenje protiv bjesnoće primiti će nakon 3-6 mjeseci starosti i nadalje jednom godišnje.

Cijepljenje mačaka još uvijek nije toliko prihvaćeno, no štiti mačke od mnogih bolesti.

Osnovna cjepiva su ona za koja se podrazumijeva da bi svaka mačka trebala primiti te tu spadaju: cjepivo protiv bjesnoće , panleukopenije mačaka, rinotraheitisa mačaka (FHV – 1) i infekcije calicivirusom mačaka (FCV). Uz osnovna cjepiva imate na odabir i izborna cjepiva za koja se konzultirajte sa svojim veterinarom.

Protokol cijepljenja kod mačića počinje kada su stariji od 8 sedmica, te s dvokratnim cijepljenjem krećemo u razmaku od 3-5 sedmica. Odrasle mačke cijepimo samo jednom te revakciniramo svakih 12 mjeseci.