O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Jučer sam skinuo/la krpelja, nešto mi je pas čudan!

Piroplazmoza ili babezioza je zarazna, nekontagiozna bolest, izazvana krvnim parazitom Babesia spp. U nas se kao najčešći uzročnik bolesti u pasa javlja Babesia canis. Zbog promjene klimatskih faktora krpelji ostaju aktivni gotovo tijekom cijele godine pa bolest nije više ograničena na proljeće i jesen. Uzročnika prenose krpelji, uglavnom oni iz roda Ixodes.

Mačke ne obolijevaju od piroplazmoze. Uzročnik Babesia canis parazitira u eritrocitima, crvenim krvnim tjelešcima. Nezaraženi krpelji tada se mogu zaraziti kada uzmu obrok krvi sa zaraženim eritrocitima.

Znakovi bolesti jako variraju. Najčešći oblik je onaj akutni s povišenom temperaturom, odbijanjem hrane, slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, depresijom te tamnijom ili krvavom mokraćom, limfadenopatijom (povećani limfni čvorovi), splenomegalijom (povećana slezena). Svi ovi simptomi mogu biti manje ili više izraženi.

Lijek koji koristimo za liječenje piroplazmoze dajemo u kombinaciji s antibioticima, vitaminima, infuzijom te transfuzijom krvi ako je potrebno.

Za ovu bolest najvažnija je profilaksa, tj. redovita mjesečna zaštita od ektoparazita tokom cijele godine, te pregled životinje nakon svakodnevne šetnje. Krpelja je potrebno izvaditi što prije. Krpelj se vadi okretanjem u nekoliko punih krugova u lijevo ili desno. Glavica sa rilcima ne predstavlja problem ako ostane zabodena u koži  i nije je potrebno naknadno vaditi.