O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Treba da putujem uskoro koja mi je potrebna dokumentacija u EU sa ljubimcem?

Neophodno je da pas/mačka budu stariji od 12 sedmica i ukoliko nije cijepljen protiv bjesnoće da se cijepi i mikročipira. Nakon perioda od 21/28 dana (ovisno o cijepivu) ljubimac stiće uslove za izdavanje certifikata za nekomercijalno kretanje u EU kojeg izdaje ovlašteni veterinar, a nadovjerava službeni veterinar (kantonalna veterinarska inspekcija). Nakon ovjere od strane službenog veterinara ljubimac u roku od 10 dana mora ući u EU. Certifikat vrijedi jedan ulazak i izlazak iz EU.

Putovanje s kućnim ljubimcem nije uvijek jednostavno. Danas, na sreću, većina automobila posjeduje klima uređaje pa su duga putovanja mnogo ugodnija nego nekad. Za one manje sretne koji provode “ljeto u pećnici”, potrebno je češće zaustavljanje, jer su psi posebno osjetljivi na toplinu. Zapamtite da psi nažalost nisu svugdje dobro došli, pa obratite pozornost na eventualne oznake na vratima kafića ili restorana. Ljeto je vrijeme godišnjih odmora, a većina od nas provest će ga na plaži. Jasno je da naš ljubimac, kao ravnopravni član obitelji, ide s nama veseleći se promjeni koja ga očekuje.

Ukoliko ljetujete u hotelu, unaprijed se raspitajte primaju li pse, jer kod nas se još uvijek često događa da osoblje hotela zamišlja psa u hotelu kao podivljaju zvijer koja obavlja nuždu po hodnicima i grize sve što prođe uz njega te, podrazumijeva se, smrdi. Ponekad morate biti strpljivi kako biste recepcionaru objasnili da se radi o finom psu koji će biti neprimjetan i vrlo, vrlo pristojan…

Ljetovanje u kampu dosta je jednostavnije, jer tako ljetuje većina vlasnika pasa. Pas će vrlo brzo shvatiti koji je njegov šator i koliko mu teritorija oko šatora pripada, a nije problem ni postavljanje zaštitne ograde kako ne biste morali stalno motriti psa. Psa vodite na plažu ujutro i predvečer. Vrućine koje su nama idealne za dobivanje boje, njemu ni najmanje ne odgovaraju. Ako ne može ostati sam u šatoru ili u hotelu, vodite računa da leži u hladu i povremeno ga smočite. Izbjegavajte plažu prepunu male djece, jer takva plaža nije primjerena za psa jednostavno zato što svi neće biti oduševljeni da se nečiji pas brčka u plićaku zajedno s dječicom, a roditeljima se neće dopasti ni ako se Vaš pas otrese po njihovoj suhoj odjeći ili ručnicima. Danas većina dobro posjećenih plaža ima izvješenu tablu na kojoj je pored ostalih zabranjenih rekvizita nacrtan pa precrtan pas.