O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

KAKO POBOLJŠATI ZDRAVLJE JETRE MAČKI I PASA

Nikada nemojte liječiti ljubimce “na svoju ruku” lijekovima koje imate kod kuće.

Neki od lijekova za humanu uporabu su izrazito toksični za životinje te mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za pojedine organe (bubrezi, jetra), a ponekad dovesti i do smrti.

Nemojte im davati lijekove iz svoje kućne apoteke.

Jetra iz organizma uklanja štetne stvari, tako da je njega uloga u zdravlju mačaka i pasa izuzetno važna, naročito kada ljubimci stare.

Promjene u prehrani često pomažu. Vašem će ljubimcu možda trebati posebna prehrana kako bi bio siguran da dobiva hranjive tvari i kalorije potrebne za pomoć jetri.

Postoji nekoliko prirodnih sastojaka koji mogu pomoći u uspostavljanju normalnog funkcionisanja jetre:

N-acetil cistein je također antioksidans koji pomaže nadokanditi nivo glutationa u tijelu mačke ili psa. Glutation je zadužen za jačanje imunološkog sistema, održavanje hormonske ravnoteže te smanjuje rizik od pojave raznih tumora i bolesti jetre.

Drugi antioksidansi koji su korisni za zdravlje jetre su alfa-lipoinska kiselina, vitamin C i vitamin E.

Trebali biste kupiti vitamine B kompleksa koji su bazirani na prirodnim sastojcima. Tijelo ljubimca neće morati ulagati dodatno vrijeme i energiju pretvarajući umjetnik oblik vitamina u prirodni.

Najvažniji B vitamni su: B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 B9 (metiltetrafolat), B12 (metilkobalamin), holin i inositol.

Ako vaš pas ili mačka imaju jetru na koju je utjecalo previše toksina, kao što je slučaj kod većine starijih životinja, tada bi svaki postupak detoksikacije trebao biti postepen.

Posebno morate biti oprezni kada su u pitanju mačke sa prekomjernom težinom , jer bi previse toksina moglo upalu jetre koja bi mogla oštetiti organ u roku od samo 24 sata.

Dajte životinji upola manju količinu hrane nego inače, a tu drugu polovinu zamijenite lako probavljivim ugljikohidratima, kao što je bijeli krompir. Ukoliko možete, dodajte malo pileće supe bez masnoće kako bi povećali unos tekućine.