O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

UNUTRAŠNJI CRIJEVNI PARAZITI

Unutrašnji crijevni paraziti su vrlo zastupljeni kod pasa i mačaka, i mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme.

Ugrožene su životinje svih starosnih dobi, s tim da su simptomi vidljiviji kod štenaca i mačića, kao i to da ih oni teže podnose. Zbog slabog imuniteta, vrlo lako može doći i do sekundarnog problema, a to su virusne i bakterijske infekcije. Takođe, i do smrtnog ishoda.

Starije životinje lakše podnose infestaciju(zaraženost), pa vlasnici često i ne primjete problem. Za početak, jaka akutna i učestala hronična dijareja, mogu biti prvi znak za posjetu veterinaru i nošenja stolice na analizu.

SIMPTOMI:

Enterit;

Dijareja, sa primjesama krvi i sluzi

(često u njoj vidljive gliste golim okom);

Povraćanje;

Nadut i bolan stomak na dodir;

Kašalj;

Slab rast i razvoj, i smanjen apetit;

Može doći do začepljenja u crijevima, klupkom od glista.

 

KAKO SE MOJ LJUBIMAC ZARAZI?

Kada Vaš pas ili mačka prođu tlom gdje je na nekom izmetu ostalo jajaśce, njuškanjem, ona se zaliđepe za nos, odakle se lizanjem njuske ubacuju u organizam. Tu se iz jajašaca razvijaju odrasli paraziti, koji se, dalje, izmetom, izbacuju nazad u spoljašnju sredinu, gdje mogu ostati jako dugo. Tu kasnije prođe slijedeća životinja, i ponovi isti proces.

Mnogi inficirani psi i mačke ne pokazuju nikakve simptome, a često su izvor dalje zaraze.

 

KAKO MOGU DA SPRIJEČIM DA SE MOJ LJUBIMAC ZARAZI?

Na prvom mjestu, je redovno i kontinuirano čišćenje od unutrašnjih parazita, po kalendaru čišćenja i u dogovoru sa Vašim veterinarom.

Redovno održavanje higijene svog ljubimca, čišćenjem izmeta za njim, kao i redovno pranje svojih ruku. Ovo se posebno odnosi na djecu koja su u kontaktu sa životinjama, zbog navike stavljanja ruku u usta.

Hranite svoje ljubimce isključivo ishranom namjenjenom njima. Ukoliko se odlučite da im dajete iznutrice, OBAVEZNO je termički ih obraditi, jer crevni paraziti mogu dospeti i u jetru i pluca zivotinje.

 

MOGU LI SE LJUDI ZARAZITI OVIM PARAZITIMA?

DA!

Zato, apelujemo na vlasnike i sugerišemo da vode računa o zdravlju i higijenih svojih ljubimaca, jer, brinuci o njima, brinete i o sebi, i o životnoj sredini!