O nama

Pet Vet Tuzla je privatna veterinarska stanica osnovana 2014. godine i od tada ima konstantan rast i uspjeh. Više od šest godina poslovanja imamo jedan cilj – da vlasnicima kućnih ljubimaca obezbjedimo kompletnu uslugu na jednom mjestu.

Kontakt

Copyright © 2021 PET VET d.o.o. Tuzla

Business

Jučer sam skinuo/la krpelja, nešto mi je pas čudan!

Krpelj je parazit kao i svaki drugi, sisa krv. Problem je u tome što u sebi nosi gomilu zaraznih bolesti. Kad se zakači za kožu, krpelj sisa krv i u krvni sud psa ili mačke izbacuje iz svojih pljuvačnih žlijezda upravo te parazite koje on sam nosi. To su razni virusi i ako se ne raguje na vrijeme, ti virusi mogu da izazovu i smrt.

Što prije primjetite krpelja i skinete ga sa psa, to bolje, jer je potrebno određeno vrijeme (zavisno od vrste krpeljske bolesti, od 24 do 72 sata) da uzročnik bolesti prijeđe iz pljuvačne žlijezde krpelja u krv domaćina. Krpelji mogu psima prenijeti razne zarazne bolesti: babeziozu, erlihiozu, granulocitnu anaplazmozu i lajšmaniozu.

Ukoliko je krpelj zaražen, njegov ujed može da izazove piroplazmozu, teško oboljenje koje počinje naglim skokom tjelesne temperature, a pas zatim gubi snagu, učestalo pije vodu i ubrzano diše. Malaksao je i neveseo, a očni kapci su otečeni i crveni. Čim uočite prve simptome, odvedite psa veterinaru koji će mu dati odgovarajuću terapiju.

Piroplazmoza ili babezioza je zarazna, nekontagiozna bolest, izazvana krvnim parazitom Babesia spp. U nas se kao najčešći uzročnik bolesti u pasa javlja Babesia canis.

Znakovi bolesti jako variraju. Najčešći oblik je onaj akutni s povišenom temperaturom, odbijanjem hrane, slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, depresijom te tamnijom ili krvavom mokraćom, limfadenopatijom (povećani limfni čvorovi), splenomegalijom (povećana slezena). Svi ovi simptomi mogu biti manje ili više izraženi.

Lijek koji koristimo za liječenje piroplazmoze dajemo u kombinaciji s antibioticima, vitaminima, infuzijom te transfuzijom krvi ako je potrebno.

Za ovu bolest najvažnija je profilaksa, tj. redovita mjesečna zaštita od ektoparazita tokom cijele godine te pregled životinje nakon svakodnevne šetnje.